-->

Competiție dedicată studenților FDSA ”EU Careers Ambassadors”

Se împlinesc 11 ani de la lansarea programului EU Careers Ambassadors (Ambasadori ai EU careers)

 

O carieră în instituțiile UE nu este, poate, un lucru pe care persoanele tinere îl au în vedere de obicei, atunci când încep să își caute un loc de muncă. Pentru a schimba această situație, EPSO a lansat, în urmă cu zece ani, programul EU Careers Student Ambassadors (Studenți-ambasadori ai EU careers). Întrucât campania de recrutare pentru 2020 începe la 20 februarie, am participat la o întâlnire cu colegii din EPSO care gestionează proiectul, Rita Hinek și Anne­Claire Gathoye, pentru a afla mai multe despre acest program.

Spuneți-ne cum a luat ființă programul...

RH: În 2010, am realizat o serie de cercetări privind modul în care studenții sunt informați despre oportunitățile de carieră în instituțiile UE. Concluziile noastre au arătat că, în general, aceștia nu erau conștienți de aceste oportunități și nu considerau cariera în instituțiile UE ca o alegere profesională evidentă.

Știam că, odată ce studenții au absolvit universitatea și au intrat pe piața forței de muncă, va fi mai dificil să îi atragem; prin urmare, am considerat că învățământul superior este ultima etapă în care pot fi oferite informații cu privire la acest subiect. Am optat pentru o schemă care fusese gestionată cu succes în Regatul Unit, pentru o vreme, de către întreprinderi și organizații internaționale: schema studenților-ambasadori.

Ideea a fost să alegem studenți din universități din toate statele membre ale UE, care să promoveze apoi, în campusurile universitare, oportunitățile de carieră în instituțiile UE și să îi informeze pe tineri cu privire la ce presupune o carieră într-o instituție a UE și la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a-și depune candidatura pentru un astfel de post. În anul universitar 2010-2011, proiectul a fost lansat în 23 de universități din 6 țări. De atunci, a crescut treptat de la an la an, iar în prezent avem 171 de ambasadori în 143 de universități din toate statele membre.

Cum sunt aleși ambasadorii?

ACG: Procesul începe cu o campanie de recrutare în cadrul unor universități selectate, pe care o lansăm la începutul anului calendaristic - anul acesta la 20 februarie. Universitățile vizate sunt desemnate de statele membre. Ulterior, studenții se pot înscrie, iar EPSO sau autoritățile/universitățile naționale îi aleg pe cei care vor deveni ambasadori pe durata anului școlar respectiv.

Înainte de începerea, în luna octombrie, a mandatului lor de un an, îi invităm să participe la o conferință și la o sesiune de formare, desfășurate pe parcursul a două zile la Bruxelles. În cadrul acestui eveniment, studenții-ambasadori învață despre procedurile noastre de selecție, despre condițiile de lucru din instituții și despre viața din Bruxelles și Luxemburg. De asemenea, ei se întâlnesc și discută cu ambasadorii precedenți și cu funcționari din diferite instituții; aceste întâlniri s-au bucurat întotdeauna de un succes deosebit.

Odată ce au fost pregătiți, care este etapa următoare?

RH: Studenții-ambasadori se întorc la universitățile lor și încep să promoveze oportunitățile de carieră în instituțiile UE. Având în vedere că este vorba despre o activitate de voluntariat, aceștia dispun, în general, de libertatea de a găsi modalități de informare creative și eficace. Acestea pot varia de la o țară la alta și pot include prezentări, crearea unor liste de distribuție pentru a împărtăși informații cu privire la evenimentele EU Careers și la concursurile viitoare, diseminarea de pliante în campusuri, colaborarea cu editurile universitare, organizarea sau participarea la târguri de cariere, organizarea de sesiuni de informare individuale, invitarea, în calitate de vorbitori, a unor membri ai personalului UE sau actualizarea canalelor de comunicare socială specifice.

Pentru „nativii erei digitale”, platformele de comunicare socială sunt foarte importante, iar ușurința cu care aceștia postează materiale video și fotografii este greu de egalat în cadrul Comisiei. Universitățile au conturi EU Careers oficiale pe Twitter, Instagram și Facebook, accesul la aceste conturi fiind transferat noului ambasador la începutul fiecărui an universitar.

Studenții-ambasadori sunt punctul de contact pentru studenții interesați de o carieră în instituțiile UE, iar obiectivul lor principal este de a aduce această opțiune în atenția celorlalți colegi. Astfel, chiar dacă nu aceștia din urmă nu își depun candidatura pentru un astfel de post imediat după absolvire, ar putea să aibă în vedere acest lucru mai târziu.

Ce rezultate s-au obținut până în prezent?

RH: Din 2010, am avut aproximativ 1 000 de ambasadori în 280 de universități. Dat fiind că majoritatea activităților pe care le desfășoară sunt voluntare și nu li se cere să raporteze cu privire la toate aspectele, este dificil să se măsoare eficacitatea acestor activități. Știm sigur că, în anul universitar 2018-2019, studenții-ambasadori au organizat aproximativ 970 de evenimente la care au participat 80 000 de studenți.

Cel mai bun lucru, în munca noastră, este atunci când întâlnim colegi care au aflat despre UE prin intermediul ambasadorilor noștri. De exemplu, aici, la EPSO, am avut un stagiar care a aflat despre oportunitățile de carieră în instituțiile UE datorită programului, precum și funcționari care au fost ei înșiși studenți-ambasadori.

 

Competiție dedicată studenților FDSA

”EU Careers Ambassadors”

 

Vă doriți să aveți o EXPERIENȚĂ UNICĂ?

 

Sunteți dispus să deveniți student-ambasador voluntar pentru EU Careers și să promovați carierele din cadrul instituțiilor europene în universitatea dumneavoastră?

 

 

Avantaje:

  • Aflați totul despre oportunitățile de carieră în instituțiile UE și îi informați și pe colegi
  • Construiți o rețea europeană fantastică
  • Dobândiți experiență profesională pe parcursul studiilor – un atu major pentru CV-ul dumneavoastră
  • Vă dezvoltați capacitatea de a vorbi în public și competențele în domeniul marketingului și al resurselor umane
  • Beneficiați de formare și de îndrumare de-a lungul întregii experiențe
  • Comunicați cu funcționari UE de rang înalt
  • Obțineți o scrisoare de recomandare redactată în funcție de rezultatele obținute

Căutăm studenți motivați, comunicativi, capabili să promoveze cu entuziasm carierele din instituțiile UE în cadrul propriei universități. Suntem considerați angajatori de top, așa că vizăm universități de top.

Ambasadorii noștri vor promova carierele în instituțiile UE pe multiple căi:

  • vor participa la târguri ale locurilor de muncă sau vor susține prezentări pentru colegi
  • vor crea rețele între universități și vor furniza informații
  • vor asigura o prezență activă pe internet și pe rețelele de socializare
  • vor răspunde la întrebările despre posibilitățile de a lucra în instituțiile UE

 

Ce face un ambasador EU Careers?

  • Este punctul de contact pentru studenții interesați de o carieră în instituțiile UE
  • Analizează grupurile-țintă și contactează editorii revistelor/site-urilor universității
  • Creează liste de adrese și difuzează informații privind carierele UE pe canalele potrivite
  • Susține prezentări, participă la evenimentele de orientare profesională din cadrul universității și găsește vorbitori de interes
  • Îndeplinește sarcini lunare și raportează periodic despre activitățile întreprinse
  • Gestionează și monitorizează regulat un site și un profil de Facebook dedicate

 

Ce competențe îi sunt necesare unui ambasador EU Careers?

Căutăm ambasadori motivați, care doresc să promoveze avantajele pe care le oferă o carieră în instituțiile UE. Competențe necesare:

  • Excelente abilități de comunicare
  • Competențe de relaționare
  • Dorința de a împărtăși și de a învăța
  • Capacitate de adaptare
  • Bune abilități organizatorice
  • Orientare spre calitate și rezultate
  • Spirit inovator și creativitate
  • Reziliență

 

Cerințe minime

  • Dedică cel puțin două ore pe săptămână rolului de ambasador
  • Organizează sau participă la cel puțin un eveniment sau o prezentare EU Careers
  • Comunică periodic cu coordonatorul EU Careers
  • Participă la toate sesiunile de formare oferite (on-line)
  • Ține un registru al activităților și trimite rapoarte periodice

În rest, depinde de dumneavoastră cât efort puteți dedica promovării EU Careers în rândul colegilor și cum decideți să faceți aceasta, pentru a nu vă afecta studiile. Căutăm ambasadori creativi, care pot găsi modalități inovatoare de promovare a carierelor din instituțiile UE!

 

Depunerea candidaturilor

Trebuie: 

  • Să fiți cetățean UE.
  • Să fiți fluent în engleză și într-una din limbile țării în care studiați.
  • Să participați la cursul de formare de o zi pe care îl vom oferi în octombrie 2021.
  • Să fiți înscris la universitate și să urmați cursurile în toată perioada în care sunteți ambasador EU Careers (octombrie 2021-septembrie 2022).

Vă puteți depune candidatura online între 1 și 10 martie 2021. Pentru aceasta, vă invităm să transmiteți ►Scrisoare de intenție și ►CV EUROPASS în limba română și engleză, prin e-mail, la adresa:  alunica.morariu@fdsa.usv.ro .

Menționăm că Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava se află în lista universităților participante care a fost întocmită în colaborare cu guvernele naționale. În prezent, nu putem susține ambasadori la alte universități și, în general, nu modificăm lista.  

Date de contact

Dacă aveți întrebări, nu ezitați să ne contactați la adresa: alunica.morariu@fdsa.usv.ro .

Ultimele 5 anunțuri publicate